Monday, October 19, 2009

Hujung minggu yang segar..

Tanggal 17 Oktober yang lalu, Aizam (teman rapat saya semasa di USM dahulu) telah mendirikan rumah tangga dengan pilihan hatinya. Alhamdulillah, nampak nya sorang lagi dah ikut jejak langkah saya. Lepas ni giliran anne, nobi dan ona pula. Aizam, nobi, ona dan anne adalah sahabat baik saya semasa di USM. Mereka inilah yang banyak membantu saya sewaktu saya sakit dahulu. Argh! Saya malas nak ingat kisah lalu. Nanti saya sedih. Kamu tak perlu tahulah kisah sedih saya itu. Yang pasti jika mereka hendak berkahwin, maka wajib saya menghadirinya tidak kira apa jua halangan. InsyaAllah.

Saya lewat tiba di rumah Aizam. Apabila sampai, kenduri sudah selesai dan orang tengah sibuk mengemas khemah. Malu nya saya. Nasib baik hadiah yang saya bawa besar. Dapat saya sorok muka saya. Pengantin pun sudah siap tukar baju. Tidak sempat saya bergambar dengan Aizam menggayakan baju pengantin. Namun, dia tetap kelihatan sangat cantik.


Saya bersama pengantin baru..

Saya beredar dari rumah Aizam kira² pukul 5pm. Kemudian, kami bergerak menuju ke Port Dickson. Oh! Saya lupa beritahu kamu yang saya ingin berkelah di tepi pantai. kami tiba di PD kira² 6pm. Kami hanya bersiar-siar saja di tepi pantai sambil mengambil gambar. Kemudian, kami mencari masjid untuk jama' solat Zuhur & Asar. Suami saya ingin mengambil gambar sunset di Teluk Kemang. Malangnya, hari pun sudah gelap apabila kami tiba di sana. Kami hanya duduk di wakaf yang mengadap laut sambil makan roti. Udara pantai sangat nyaman. Kamu tahu kan yang kita akan dapat pahala dengan hanya melihat laut? Kalau tak tahu, saya nak beritahu lah ni. =)

p/s: Laut, wajah ibu bapa dan ........ satu lagi apa ya??

Wednesday, October 14, 2009

Tamat sudah...

Hari ini hari terakhir kuliah saya bagi subjek 'General microbiology'. Alhamdulillah saya berjaya menghabiskan semua topik yang sepatutnya saya ajar dalam satu semester. Saya bangga! Kamu tahu betapa gementarnya setiap kali saya memasuki kelas untuk mengajar? Jantung saya akan berdegup dengan kencang. Saya gelabah. Bila saya gelabah, saya akan tersasul. Bila tersasul, darah gemuruh saya datang kembali. Kemudian, saya akan terlupa. Nah! itulah diri saya. Kamu boleh gelak jika mahu.


Banyak lagi kerja menanti saya selepas ini. Lab report masih banyak belum ditanda, practical visit masih belum selesai, report MQA juga belum siap. Saya berharap dapat selesaikna semuanya sebelum saya cuti bersalin. Kamu doakan saya ya!


p/s: gonna miss my students heaps..

Monday, October 12, 2009

Hajat tak sampai


Saya sepatutnya bertandang ke Singapura pada hari Ahad ini walaupun tiada undangan khas dari mana-mana pihak. Tujuan saya ke Singapura adalah untuk berjumpa dengan ex-supervisor saya semasa di Massey University dulu; Steve Flint. Steve telah pun sampai di Singapura pada 28 September yang lepas. Beliau beria-ia mengajak saya ke Singapura untuk berjumpa. Kali terakhir saya berjumpa dengan beliau ialah pada bulan Mei yang lalu semasa majlis graduasi saya di Palmy.

Namun, permintaan beliau terpaksa saya tolak disebabkan keadaan saya yang tidak mengizinkan. Buat masa sekarang, saya tidak larat untuk travel jauh. Belakang saya akan jadi sakit. Punggung saya kebas. Mahu berjalan pun susah. Saya rasa diri saya berat seperti gajah. Kamu jangan gelak. Saya serius ni. Berat saya yang terkini ialah 60kg. Seumur hidup saya, berat saya tidak pernah mencecah angka 60kg. Bangga? Sudah semestinya!

Berat hati saya hendak memberitahu Steve yang saya tidak jadi ke Singapura. Ya, saya memang mahu bertemu dengan beliau. Banyak cerita yang ingin dikongsi bersama. Argh! Semalaman saya fikir ayat yang terbaik untuk mengirim emel kepadanya. Dan, pagi tadi beliau telah membalas emel saya.


HI Baizura

That is OK – I understand.

This will be a very exciting time for you. Good luck with the birth and I look forward to hearing the good news.

I am working on our paper while I am here so will have something for you to look at soon.

Regards

Steve



Saya lega!

p/s: hajat ingin memiliki kereta idaman masih belum kesampaian.. =Þ

Thursday, October 8, 2009

Sudah 31 minggu..


Alhamdulillah hari ini genap 31 minggu saya mengandung. Tinggal 9 minggu sahaja lagi untuk baby 'din' keluar. Saya sangat-sangat teruja. Hanya 9 minggu lagi akan menimang cahaya pertama kami. Kamu boleh bayangkan tak betapa teruja nya saya? Setiap pagi sebelum pegi kerja, apabila terjaga dari tidur saya akan mengusap perut saya yang bulat ini. Saya bisik pada 'din', bonda sayang kamu. Kemudian saya akan bangun dari katil, duduk sebentar. Saya tunggu reaksi daripada 'din'. Selepas merasai beberapa tendangan dari 'din', saya puas. Saya senyum dan saya tahu 'din' selamat di situ. Saya perhati keliling bilik. Suami saya tiada. Dia berada di Muar ketika ini. Hanya hujung minggu dia pulang ke Klang untuk bersama saya. Sedih!

Minggu lepas kami pergi temujanji 4d scan + detailed scan di Gombak Medical Centre semasa 'din' berusia 30 minggu. Asalnya saya mahu scan di UMRA sahaja, tapi tiada kekosongan pada hujung minggu. Boleh saja jika saya buat scan pada hari biasa tapi suami saya ingin bersama-sama masa scanning dijalankan. Dia memang prihatin. Saya bertuah! Appoinment kami pada pukul 10 pagi. Doktor yang memeriksa saya ialah Dr. Masyhitah. Beliau sangat baik dan mesra. Saya dapat melihat wajah din, jantung, pundi kencing, tangan, kaki dan "bird" dia dalam bentuk 4d image. Betul! Saya tak tipu kamu. Saya juga dapat dengar heart beat din yang sangat laju. Alhamdulillah! Baby saya sihat. Dr. Masyhitah juga telah mengesahkan yang tarikh saya dijangka bersalin sama seperti tarikh kitar period saya iaitu pada 11 Dec nanti. Itu sahaja yang saya ingin pastikan. Sebelum ini, saya ragu-ragu tentang due date saya kerana semasa 2d scan yang lalu, Dr. Soraya mengatakan saya dijangkan bersalin pada 25 Dec. Saya keliru. Sememangnya keputusan untuk buat detailed scan adalah yang tepat. Segala kekeliruan saya telah terungkai. Malah, saya sudah boleh membuat perancangan untuk menyiapkan segala kerja² saya sebelum tarikh bersalin saya.

Tentunya saya ternanti-nanti ketibaan suami saya malam ini. Hujung minggu adalah masa untuk kami berdua melepaskan rindu! Kamu jangan jelous ya! *happy+horny mode*

p/s: bonda sudah nampak kamu 'din'. Comelnya anak bonda ni. =)



Post yang pertama..

Sudah lama saya ingin ber'blog'. Cuma saya fikir saya tidak kreatif dalam mengarang ayat. malah mungkin tulisan saya akan menjadi sangaaat boring buat kamu. Namun, saya akan cuba melontarkan isi hati saya sebaik mungkin dalam blog ini. Doakan saya!! (^_~)v