Thursday, December 31, 2009

Selamat Tinggal 2009 Selamat Datang 2010


Saya sedih. Esok sudah masuk tahun baru. Saya suka tahun 2009. Sebab saya suka no.9. Juga sebab banyak kejayaan yang saya kecapi pada tahun 2009 ini. Jom kita sama-sama recap.



1) 18 Januari 2009

Balik Malaysia. Setelah 2 tahun 6 bulan saya merantau ke Palmerston North, New Zealand untuk menimba ilmu akhirnya saya pulang ke tanah air tercinta. Kepulangan saya disambut oleh tunang saya. *wink*


2) 23 Januari 2009

Mendaftar di UiTM. Takut dan teruja. Bakal memulakan tugas sebagai pensyarah. Macam tak percaya jer. Lecture notes + exam question + bengkel2 jadi santapan baru dalam hidup saya.


3) 28 Febuari 2009

Akad nikah selepas Isyak di Masjid Kampung Raja Uda. Alhamdulillah dengan sekali lafaz saya jadi milik Mohamed Ridzuan Mohamed Yusoh. *senyum*


4) 1 Mac 2009

Kenduri belah saya di Dewan Kastam. Tema kaler gold. Pengantin lambat sampai sebab sibuk mekap tebal-tebal.


5) 10 Mac 2009

Berhoneymoon 6 hari 5 malam di Bali. Pakej disponsor oleh abang saya. *senyum lagi*


6) 1 April 2009

Saya menyambut hari lahir yang ke 26 sebagai seorang isteri dan lecturer. Juga dapat kereta baru pada hari ini.. =)


7) 10 April 2009

Saya disahkan mengandung 6 minggu. Patutla selalu penat dan tak bermaya sejak balik dari Bali.


8) 11 Mei 2009

Menghadiri majlis graduasi di Palmerston North bersama suami. Alhamdulillah saya berjaya menerima scroll Postgraduate Diploma in Technology (Food Technology) dan Master of Technology (Food Technology). Kemudian, kami berhoneymoon kali kedua di New Zealand.


9) 20 September 2009

Saya menyambut Hari raya Aidil Fitri dan menyambut hari lahir suami saya di Paloh, Kluang sebagai seorang isteri dan bakal ibu. Mama sambut hari raya di Turki tahun ni dengan abang Azrin.


10) 1 Disember 2009

Dianugerahkan seorang putera comel Mohamed Rifqi Mohamed Ridzuan. Alhamdulillah. Kegembiraan berganda bagi saya.


Nah! kamu sudah tahu kronologi kehidupan saya sepanjang tahun 2009. Saya berharap tahun 2010 juga akan memberikan kejayaan seperti tahun lepas. Doakan saya ya! InsyaAllah..

Oh lupa! Mohamed Rifqi akan berumur 1 bulan pada esok hari. Semakin bijak dia!


p/s: Umi Ujila telah selamat melahirkan baby girl - Aliya Altafunnisa.. Tahniah!! (^_~)v

Wednesday, December 23, 2009

Apabila Mohamed Rifqi demam..



Seorang ibu bermonolog sendirian..



Semalam.


Dia menangis dari tengah malam. Seperti biasa jika dia menangis, saya akan menyusukan dia. Bila dah kenyang dia akan tidur semula. Tapi dia tak berhenti menangis. Mama suruh saya periksa pampers dia. Penuh! Saya tukar pampers baru. Kemudian, saya susukan dia lagi. Dia senyap sebentar kemudian menangis lagi. Saya pegang perut dia. Agak kembung. Saya sapu minyak yu yee. Muka dia merah. Saya sentuh dahi dia. Panas! Demam agaknya. Dia menangis sehingga pukul 4. Saya jadi tidak mengantuk. Risau! Saya pasti kamu juga akan berperasaan seperti saya jika kamu berada dalam situasi sebegini.


Hari ini.


Suami saya ambil emergency leave. Kami pergi ke Hospital Razif pukul 11.30. Dia tidur sepanjang waktu itu. Nurse periksa temperature dia : 37 C agak tinggi juga bagi baby. Nurse timbang dia. Sudah 4.1 kg. Wah! Sihat anak saya. Kami jumpa doktor. Doktor periksa dahi, temperature, heart beat, perut dan luka melecet di celah kangkang dia. Doktor kata demam biasa. Saya lega. Kami ambil ubat demam dan krim sapu sebelum pulang. Kami sempat singgah ke Guardian on the way pulang. Saya beli digital temperature untuk dia. Senang untuk saya monitor suhu badan dia kelak..


Kamu tahu tak, semenjak kehadiran dia, dia banyak mengajar saya erti kesabaran. erti pengorbanan. erti kasih sayang. Juga hubungan antara saya dan suami.



Bonda sayang kamu Mohamed Rifqi. Sangat sangat.



p/s: Ngantuk!!! zzzzZZZZZzzzzz

Thursday, December 17, 2009

Salam Maal Hijrah!

Alhamdulillah.


Kita sudah melangkah ke tahun baru 1431 H pada hari ini. Cepatnya masa berlalu.
Rifqi pun dah berusia 17 hari. Makin besar dia. Setiap hari minum susu ibunya saja. *senyum*


Saya juga sudah 17 hari berpantang. Bagi ibu-ibu yang menjalani pembedahan caesarean macam saya, kami perlukan lebih masa untuk sembuh sepenuhnya. Jadi masa pantang bagi kami sepatutnya 100 hari (seperti kata mak bidan).



Wahai UiTM
, saya mahu cuti tambahan! pleeeeaaseeee!!



Pelbagai pengalaman baru saya pelajari semenjak mempunyai cahaya mata sendiri. Alhamdulillah saya masih punya ibu yang sanggup menolong saya menguruskan Rifqi. Hujung minggu pula suami saya akan menolong saya. Saya cuma perlu menyusu Rifqi sambil goyang kaki. Rasa bak puteri pula. *sangat suka*



aksi comel Rifqi masa tidur.. *loveliness*




p/s: semakin hari semakin malas hendak pergi kerja... =P

Monday, December 14, 2009

your wish is granted... (^_~)v

Entry kali ini ditujukan khas buat Umi aka Ujila. Mummy Aliya ni teringin sangat nak tengok wajah terkini Mohamed Rifqi.




Nah! Harapan kamu saya tunaikan. *senyum*




Rifqi ngantuklaa bonda. huhu..





Rifqi sayang bonda & ayahanda... (^_~)v






Bonda tak pass lagi ikat bedung Rifqi.. huhu.. *malu*





Rifqi kenyit mata sebelah.. (^_~)v





Rifqi kenyit mata lagi sebelah.. (^_~)v





Rifqi demam kuning laa.. nenda sapu bedak sejuk.. huhu.. (*_*)v



p/s: Abang Rifqi tunggu Aliya. ahaks.. (^_~)v

Wednesday, December 9, 2009

Alhamdulillah part II..... (^_~)v



Pssssttt kamu!!



Hari ini saya dapat satu lagi khabar gembira. Setelah sekian lama saya menunggu khabar gembira ini. Alhamdulillah doa saya akhirnya dimakbulkan.



Suami saya telah mendapat kerja baru di Sungai Buloh!



Sudah berpuluh interview suami saya hadiri seawal seminggu selepas kami berkahwin. Alhamdulillah, dia berjaya mendapat kerja baru di KL. Nampaknya kami tidak lagi tinggal berjauhan selepas ini. Alhamdulillah!! Saya terus sebak apabila suami saya call beritahu khabar gembira ni.


Rezeki Rifqi agaknya!




..... dan yang manakah lagi nikmatku yang ingin engkau dustakan?



p/s: gembira melebihi aurora..... (^_~)v

Monday, December 7, 2009

Alhamdulillah.... (^_~)v




Kamu..





Ya, saya maksudkan kamu yang sedang baca blog saya..





Anakanda saya sudah selamat dilahirkan pada 1 Disember / 14 Zulhijjah 1430... *wink* *wink*









Ahlan wa sahlan Mohamed Rifqi bin Mohamed Ridzuan




p/s: gembira melebihi pelangi.........