Wednesday, March 31, 2010

AprilFool is my birthday!




Saya: Hari ni birthday aku!

Orang itu : Yela tu, Aprilfool..

Saya: Betul la.. Hari ni birthday aku!

Orang itu
: Alah, Aprilfool ko tak menjadi la..
Saya: Ok, tak caya tengok IC aku ni

Orang itu: (Diam jap) Gotcha! Aprilfool!
Saya: Nape lak ni?

Orang itu
: Aprilfool sebab aku pura-pura tak tahu birthday ko on Aprilfool..
Saya: Oo Ok. Ape-ape la... =P




Dulu-dulu ramai yang tak percaya birthday saya pada 1 April. Ok. Mula-mula agak sedih. Konon-konon mahu kumpul 'birthday wishes' sebanyak yang mungkin tapi 'Aprilfool wishes' yang lebih.


Sekarang saya sudah tidak kisah sangat. Semakin saya berusia semakin pudar semangat mahu menyambut hari lahir. "Birthday wishes' dari famili dan teman-teman rapat sudah cukup memadai.


Tahun ini usia saya bertambah lagi. Syukur saya masih dapat bernafas sehingga usia 27 tahun ini. Moga-moga doa kalian yang mendoakan saya panjang umur dan murah rezeki itu dimakbulkan Allah. Amin.


Kepada student-student saya, terima kasih di atas surprise-yang-tak-berapa-suprise birthday cake itu. Sungguh saya terharu!


Black Forest cake yang sangat yummy!




Sengih lebar sebab dapat kek. Ada lilin tu!



Student-student saya. Saya dah anggap mereka macam adik-adik saya.


Oh lupa. Happy 4-months birthday buat anakanda kesayangan saya- Mohamed Rifqi bin Mohamed Ridzuan. Bonda sayang kamu sangat. Ayahanda juga..




Ala la la... malu pula dia....


Lagi sekali. Pandang camera bonda ni.


One...


Two...



Three!
Selamat berusia 4 bulan sayang!


p/s: Interview?? Kecut perut.. huhu..


Sunday, March 28, 2010

Dua puluh sembilan . bulan mac . dua ribu sepuluh



Ada seorang kawan namanya Ah Meng,

Dia juga berkawan namanya Muthu, Kami berkawan baik sama sedarjah,
Belajar bersama main bersama,
Hey...hey....hey
Hey...hey....hey 3 sekawan


Masa kecil-kecil dulu saya seorang yang resesif. Orang melayu panggil 'introvert'. Saya tidak suka menonjol dalam kelas. Berdiri depan kelas pun saya tak mahu. Jadi saya susah untuk berkawan dengan orang. Walaubagaimanapun, dia sanggup kawan dengan saya.



Saya ingat lagi. Dia selalu bawa bekal ke sekolah. Dalam bekas tuppaware warna merah. Semasa kecil saya tidak suka minum air masak. Hanya air berais yang saya mahu. Tapi entah mengapa air masak dalam bekas tuppaware merah yang dia bawa terasa sedap sekali!



Kami memang rapat. Kami pernah masuk Talentime sama-sama masa darjah 4. Saya nyanyi lagu Ella (pengemis cinta). Dia nyanyi lagu Ayati Tasrip (ikan kekek). Kami sama-sama tidak menang. Kami juga mengambil kelas tuisyen yang sama di Klang (Institut Chand).



Memang dah ditakdirkan yang kami sekali lagi sama-sama masuk sekolah menengah yang sama. Merasai kehidupan di hostel. Outing sama-sama. Masuk taekwondo sama-sama. Ambil kelas tuisyen yang sama.



Saya selalu datang ke rumah dia masa kecil. Lepak sambil makan tengah hari. Kami juga bertukar-tukar hadiah hari jadi tiap-tiap tahun memandangkan hari jadi kami dekat-dekat saja. Tradisi itu terhenti apabila saya sambung belajar ke MRSM dan dia ke Teknik masa tingkatan 4.



Buat
MAZURA SOFIA BT MOHD MAAROF , Selamat Hari Lahir buat kamu. Sepanjang 20-tahun saya kenal kamu, kamulah antara teman paling rapat saya. Always and forever!



Saya dan dia sewaktu masih muda remaja =)



p/s: 3 hari lagi?? (^_~)v

Saturday, March 27, 2010

Our 1st Anniversary!



Ok. Saya tahu. Sepatutnya entri ini dipos pada 28 febuari lalu iaitu sempena ulangtahun perkahwinan saya yang pertama. Tapi disebabkan saya yang perasan sibuk, maka lambatlah saya mengepos entri ini. hehe..


Sedar tak sedar, hari ini sudah genap setahun sebulan (disebabkan entri ini dipos sebulan selepas anniversary) saya bergelar isteri. Juga baru 4 bulan bergelar seorang ibu. Kini hidup saya lebih bermakna. Sebagai seorang wanita, saya rasa diri saya sudah lengkap.


Sebelum berkahwin dulu, bagi saya alam percintaan sungguh indah. Kamu pasti setuju dengan saya. Namun alam perkahwinan adalah realiti sebenar yang mesti dihadapi. Jika dulu semasa bercinta kamu hanya fikirkan untuk menjaga hati si dia namun selepas berkahwin banyak hati yang perlu dijaga. Tiada lagi istilah 'saya' dalam kamus hidup kamu. Akan diganti dengan 'kami'.
Kesabaran kamu juga akan selalu diuji. Bahkan perbalahan juga akan berlaku. Ditambah dengan kewangan yang pasang surut.


Jadi kamu tak mahu kahwin kah?



Ish ish rugi tau tak kahwin. Kamu jangan takut. Itu semua asam garam rumah tangga. Kapal mana yang tidak dilambung ombak kan. Yang pasti jika kamu sayang akan dia, bersedia untuk mengharungi lambungan ombak itu bersama-sama. InsyaAllah!





Ridzura Forever!!



p/s: Dinda sayang kanda.. plus diamond necklace itu.. (^_~)v

Sunday, March 14, 2010

Sampai ketemu lagi..



Saya kenal dia. Kami satu maktab di Jasin. Namun, saya jarang bertegur sapa dengan dia. Selepas SPM kami tak pernah jumpa. Sampailah tahun lepas. Saya jumpa dia semula. Tak sangka kami sama-sama mengandung!


Saya preggie 10-minggu dia preggie 8-minggu


Berjaya mendaki mount Hutt menaiki kereta antik!


Sesi fotografi.


Mahu menunjukkan perut yang masih slim.


Kemudian kami berpisah semula. Saya perlu bertugas. Dia perlu meneruskan perjuangan dia. Tapi kami sama-sama berkongsi pengalaman 'membawa perut'. Saya cerita tentang 'Din'. Dia cerita tentang 'Aliya'.


Saya bertemu dia semula dalam bulan Oktober tahun lepas. Kami sama-sama memboyot waktu itu. Sempat lagi kami bershopping di Jusco Bukit Tinggi.


Say cheese!

Dia datang melawat saya sewaktu saya di hospital selepas melahirkan Mohamed Rifqi. Dia tidak berpeluang melihat Mohamed Rifqi kerana Rifqi demam kuning dan dirawat bawah photo lamp. Selang 3 minggu kemudian, dia selamat melahirkan puteri sulungnya: Aliya Altafunnisa. Akan tetapi, saya tidak berkesempatan melawat Aliya di Senawang.

Oh! Saya kelihatan sangat gemuk! *malu mode*

Minggu lepas kami berpisah lagi. Saya sempat bertemu dengannya. Rifqi betemu Aliya. Dia perlu meneruskan semula perjuangan yang terhenti seketika itu.


kami bukan anak dara lagi! hehe..


Jejak kasih Rifqi dan Aliya


Saya berdoa yang kami akan ketemu lagi di masa akan datang. InsyaAllah!


All da best Siti Ujila bt Masuri!!!


p/s: Nafsu makan makin bertambah. Adakah....????